Topçam İzcilik ve Spor Kulübü
Ana Sayfa

İzci Günlüğümden - Mustafa UÇAROĞLU

 

İZCİ GÜNLÜĞÜMDEN

05.02.2021

1966 Tokat doğumluyum. Babamın görevi gereği 1972 yılında Tokat’tan ayrıldık. İlkokulu Edirne’de, ortaokul ve liseyi Amasya İmam Hatip Lisesi’nde, üniversiteyi de Ankara İlahiyat Fakültesi’nde tamamladım.1990 yılında öğretmen askerlikle başlayan öğretmenlik hayatıma bir yıl Artvin’de , üç ay gibi kısa bir süre Ankara’da özel bir okulda, daha sonra 3 yıl Tekirdağ Çerkezköy Halit Narin EML’de çalıştıktan sonra zorunlu hizmet için gittiğim Bingöl AİHL ‘de de 2 yıl çalıştım. 1996 yılında memleketim Tokat’a gelerek Tokat AİHL de devam ettim.17 Ağustos 1999 depremini Düzce’de hafif yaralı olarak atlattım ve o yıl ilimizde açılan LTK kursuna katılarak İzciliğe başladım. 2002’de Kastamonu Yolkonak’ta Ocakbaşı Kursu’na katıldım. 2008 Ağustos ayında Kastamonu Yolkonak’ta Ocakbaşı Wood Badge kursuna katıldım. 2009 da Sakarya- Pamukova’da 2 tahta tekamül kursuna katıldım. Bu arada da pek çok arama kurtarma, ilk yardım kurslarına katıldım. İlimizde açılan LTK kurslarının ve kamplarının yönetim ve organizasyonuna katıldım.

İzcilik faaliyetlerimiz sırasında unutamadığım bir anım hep aklımdadır. 2008’de Kastamonu Yolkonak İzcilik Tesisleri’nde Wood Badge kursuna katıldığım yaz eğitim kampında o yılki kene korkusundan dolayı konaklamayı çadırda değil de tesiste yapıyorduk. Ocakbaşı kursumuzda kurs müdürümüz Fikriye KITAY liderimizdi. Eğitim sırasında bir gece hayka gideceğiz orada kalacaksınız denildi. Alelacele hazırlıklarımızı yaptık. Akşam karanlıkta yürüyüşe çıktık. Belli bir koordinatta  orman içinde yürüdükten sonra bir alana geldik. Kamp alanımız ormanın bitişiğinde beton bir alandı. “Burası güvenlidir, çadırlarınızı buraya kurun, çadır çivilerinizi çakmaya gerek yok” denildi. Tabi ki hepimiz merak ediyorduk. Bu kadar büyük bir beton alan neresidir böyle diye. Sabahleyin hava aydınlanıpta tesise geri geldiğimizde bu alanın eski Kastamonu Havaalanı olduğunu öğrenince hem gülmüş hem de şaşırmıştık. Sen Wood Badge kursunda hayka gideceksin hem de havaalanında kamp yapacaksın? Şartlar insanlara neler yaptırıyor izci de olsan…

2002’den 2012 yılına kadar Tokat İl İzci Kurulu’ nda sekreterlik, saymanlık ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. İl İzci Kurulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile, 2006 yılında Aydınca Köyü İlkokulu’ nun kapandığı binada Aydınca İzci Evi’ ni açarak  ilimizde ihtiyaç duyulan en yakın hafta sonu kamp alanımızı oluşturduk. O yıllarda ilimizde 100 civarında okulda ünite kurulur, her yıl izcilik faaliyetlerini ve etkinliklerini planlarken binlerce izci ile buluşur ve faaliyetlerde bulunurduk. 2012 yılında MEB tarafından OBESİD ( Okul İçi Beden Eğitim Spor ve İzcilik Daire Başkanlığı ) kapatıldı. Gençlik ve spor faaliyetleri Gençlik Spor Bakanlığı’ na devredilince izcilik faaliyetlerinin de TİF ( Türkiye İzcilik Federasyonu ) aracılığı ile yürütülmesi kararlaştırıldı. MEB’den aldığımız belgeler için de TİF’den denklik almak zorunda kaldık. Wood Badge denkliği kabul edilmedi ve uyum kursuna katılma zorunluluğu getirildi. Okullardaki faaliyetlerin onay ve yürütülmesi de  Gençlik Spor İl Müdürlükleri aracılığı ile yapılmaya başlayınca okullarda egzersiz  faaliyetleri adı altındaki çalışma yapan arkadaşlar başka alanlara kaymaya başladı.  Bir çok arkadaşımız da denklik başvurusunda bile bulunamadı. İlimizde yüzleri bulan ünite çalıştıran öğretmen sayımız onlara düştü. Ayrıca dernek çatısı altında izcilik faaliyeti yapma zorunluluğu getirilince de  mevcut arkadaşlarımızla Tokat Topçam İzcilik, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ ni kurarak bu çatıda faaliyet yürütmeye başladık. İlk dönem kulüp başkanlığını da yönetim kurulu olarak arkadaşlarımız bana verdiler. Okullarımızda kendi çaba ve gayretlerimizle küçük çaplı da olsa faaliyetlerimizi yürütmeye çalıştık. Bazen de Tokat Belediyesi’ nin destekleri ile arkadaşlarımız Bilgi Evleri aracılığı ile çocuk ve gençleri izcilikle tanıştırıp doğayla buluşturdular.2014 yılı aralık ayına kadar öğrencilerimizle kulüp çatısında aktif faaliyetlerde bulundum. 2014 aralık ayında okul müdürlüğüne atandıktan sonra da faaliyetlerimizi gönüllü olarak yürütüp bir çok il içi ve il dışı kamplar ve faaliyetlerde bulundum.

Birkaç yıl üst üste  25-26 Nisan’ da “Dedeciğim Ben Geldim” Çanakkale yürüyüşlerine öğrenci ve lider gönderdik. 2018 yılında ben de Üzümören GOP İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden oluşan 10 kişilik izci öğrencilerimle o yürüyüşlerden birine katıldım. Öğrencilerim ve benim için unutulmaz bir anı oldu. Hele de öğrencilerimden birisi özel öğrencilerdendi ve onun için izciliğin apayrı bir yeri vardı. Hala gördüğünde “ Hocam Çanakkale de nasıl yürüdük değil mi? ” diye hatırlatmaktadır. Sabah namazı şafakta kalkıp 57. Alayın yürüdüğü yolu temsilen yürüdüğümüz o zorlu 12 km’lik yol…

Tabi ki son iki yıl (2020- 2021 yılları) Corona’ lı yıllar olarak geçtiği için bütün sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gibi izcilik çalışmalarını da olumsuz olarak etkilemiş olarak tarihimize geçmiş bulunmaktadır.Bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarla belediyemizin planladığı Gıjgıj’ da yapılacak Kent Ormanı Park Alanı içinde 3 - 4 bin m2 bir “ İzci Evi ” açılışına destek sağlattırmak ve oranın açılışı ile ilimize en yakın alanda bir etkinlik sahası sağlamış olacağız. Hem doğası hem de etrafına yapılacak etkinlik alanlarıyla izciliğin tanınması ve uygulanmasına katkı sağlamış olacağız.

 

 

Mustafa UÇAROĞLU
Uzman Lider
Ocakbaşı
Tokat Topçam İGSK

TOPİK Facebook

TOPİK İnstegram

TOPİK Youtube

TOPİK Wikilöc